Μεγάλες καθυστερήσεις για την έκδοση της βίζας στη Ρωσία

Μεγάλες καθυστερήσεις για την έκδοση της βίζας στη Ρωσία

Αρ. Πρωτ. 9707/04.05.2010

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Απαράδεκτα μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται για την έκδοση της βίζας στη Ρωσία και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός ελπίζει να ανακάμψει, στηριζόμενος στην έλευση ενισχυμένου ρεύματος τουριστών από τη Ρωσία, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση βίζας, αναιρεί την ελπίδα αυτή. Αντί λοιπόν, να μειώνεται ο χρόνος έκδοσης βίζας στη Μόσχα, έχει αυξηθεί από δυο σε επτά ημέρες. Αιτία αυτών των καθυστερήσεων είναι οι περικοπές των επιδομάτων και υπερωριών που χορηγούνται στους διπλωματικούς υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας διαμαρτύρονται για τις φορολογικές αλλαγές που πλήττουν τους μισθούς τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι η καθυστέρηση αυτή, οδηγεί ακόμη και στην ακύρωση πτήσεων από τη Ρωσία. Το ρεύμα εισόδου τουριστών από την Ρωσία και την Ουκρανία είναι μεγάλο, αλλά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει κίνδυνος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας να είναι αρκετά μειωμένη. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα, καθώς οι θερινοί μήνες είναι προ των πυλών και οι προσδοκίες που έχει η χώρα μας από την τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι αυξημένες. Δεν υπάρχει η  πολυτέλεια  οποιασδήποτε καθυστέρησης, στο κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας για την χώρα μας, που είναι ο τουρισμός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση βίζας στη Ρωσία και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες;

  Απάντηση Υπουργείου